Convulsiile febrile la copii
Monday, May 21st, 2012 | 43 comentarii

Deoarece intr-o garda recenta am avut un pacient de sex masculin,in varsta de 1 an 9 luni,care s-a internat pentru febra inalta (39,7 grade Celsius ) si care in timpul examenului clinic pe care il efectuam,a prezentat o criza de convulsii tonico clonice generalizate,cu privire fixa si cu stop cardioresirator instalat rapid,ce a necesitat practicare de manevre de resuscitare,m-am gandit ca trebuie sa atrag atentia atat parintilor cat si tinerilor medici,asupra acestui diagnostic.Vreau sa atrag atentia parintilor cu copilasi cu febra,sa ia toate masurile necesare scaderii acesteia.In decursul anilor de practica medicala,am vazut un mare numar de convulsii,acestea fiind impresionante si stesante pentru parinti.Multi parinti care au asistat la crizele convulsive febrile ,au declarat ca au crezut ca isi vor pierde copiii.Cu toate ca aceste crize sunt impresionante,de obicei sunt benigne si nu pun in pericol viata copilului.

Convulsiile febrile sunt frecvente,ele apar la copiii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 4 ani,cu o medie de 18 luni.Convulsiile febrile apar in 74% din cazuri la febra mai mare de 39 grade Celsius,dar pot sa apara si la o bebra sub 39 grade Celsius,in functie de maturitatea creierului copilului (acesta avand un prag convulsionant mai scazut ).

Cauzele convulsiilor febrile sunt urmatoarele:

-ereditatea 1 din 4 copii cu convulsii febrile,au istoric familial de convulsii

-infectiile cailor respiratorii superioare

-otita medie acuta

-infectiile urinare

-meningite

-infectiile digestive ( dizenteria )

-bolile eruptive virale ( rujeola,rubeola,varicela )

-86% dintre acestea au etiologie virala ( enterovirusurile,adenovirusurile,virusurile gripale si paragripale,rinovirusurile,enterovirusurile,virusul citomegalic,rotavirusul )

-4% dintre acestea au etiologie bacteriana.

Convulsiile febrile se impart in doua categorii:convulsii febrile simple si convulsii febrile complexe.

Convulsiile febrile simple prezinta urmatoarele caracteistici:

-reprezinta 95% din convulsii

-febra mai mare de 38,5 grade Celsius

-apar la copii cu varsta de 6 luni-5 ani

-sunt manifestari motorii tonicoclonice,clonice generalizate,cu hipotonie generalizata

-apare o singura criza in 24 de ore

-dureaza sub 15 minute

-copiii nu prezinta deficit postcritic

-fara suferinta neurologica anterioara crizei

-prezinta antecedente familiale de convulsii febrile simple.

Convulsiile febrile complexe prezinta urmatoarele caracteristici:

-sunt rare,4-5% din convulsii

-apar frecvent sub varsta de 1 an

-au durata de peste 15 minute

-sunt mai multe crize in 24 de ore

-sunt unilaterale (partiale,de hemicorp )

-apar la copiii cu suferinta cerebrala anterioara crizei

-prezinta deficite motorii postcritice

-antecedente familiale de boala neurologica

-retard in dezvoltarea psihomotorie.

Convulsiile sunt reprezentate de miscari necoordonate,spastice (ca tremuraturile ),copilulu ete incordat,cu privirea fixa,ochii dati peste cap,cianoza perioronazala si a extremitatilor,diminuarea i chiar oprirea respiratiei,pierderea involuntara de urina si materii fecale.Dupa criza copilul este somnolent sau prezinta stare de agitatie psihomotorie.

Didactic,fazele crizei convulsive se pot imparti astfel:

-faza preconvulsiva:copilul prezinta anxietate,agitatie psihomotorie

-faza propriu zisa  a crizei:gurita este inclestata,manutele sunt in flexie si piciorusele sunt in extensie,toate dureaza aproximativ 1 minut,apo apar contractiile foarte rapide,cu ochii ficsi sau ochii prezinta miscari ritmice ,respiratie neregulata (se poate opri respiratia ),simptome care pot dura 1-2 minute pana in 10-15 minute si sunt urmate de hipotonie generalizata

-faza postconvulsiva:copilul poate prezenta iritabilitate,dar de obicei prezinta somnolenta postcritica.

Diagnosticul convulsiilor febrile,se pune de obicei pe:

-anamneza luata de la parinti

-examenu;l clinic complet sau daca copilul a prezentat convulsia in spital

-trebuie efectuate o serie de investgatii paraclinice,cum sunt:hemoleucograma,determinarea calcemiei,glicemiei,a functiei renale,hepatice,se poate efectua o punctie lombara (cand copilul prezinta semne de iritatie meningeana ),si se va efectua electroencefalograma.

Complicatiile convulsilor febrile pot fi urmatoarele:

-aspirarea secretiilor

-traumatisme

-muscarea limbii

bradicardie

-hipoxie-ischemie cerebrala

-stare de rau epileptic

-pareze postcritice

-retard neuropsihomotor.

Tratamentul convulsiilor febrile:

-in criza acuta trebuie luate urmatoarele masuri

-plasarea copilului in decubit lateral pentru eliberarea cailor aeriene

-abord venos

-administrarea Desitin-Diazepam 0,5 ml/kg intrarectal sau intravenos

-oxigenoterapie pe masca

-scaderea febrei prin administarea de antipiretice ( acetaminofen,ibuprofen,algocalmin ),impachetari hipotermizante,bai caldute

-linistirea familiei inspaimantat

-tratamentul profilactic,cand copilul are temperatura peste 38 de grade Celsius,se administreaza antitermice,Desitin-Diazepam 0,2-0,5mg/kg/zi per os pe toata perioada febrei si inca doua zile de afebrilitate;in cazul recurentelor familia va administra Diazepam-Desitin intrarectal 0,3mg/kg.

-terapia continua,astazi nu se mai face deoarece prezinta efecte adverse (agitatie,insuficienta hepatica,deprimarea functiilor cognitive,insuficienta pancreatica ).Totusi in cazul convulsiilor febrile complexe se poate administra Fenobarbital (5mg/kg/zi ) sau Valproat de sodiu (20-40 mg/kg/zi ),se mai poate aministra la copiii cu risc crescut (varsta sub 1 an ),cu durata convulsiilor peste 15 minute,recurente frecvente,dezvoltare psihomotorie anormala,sau cand parintii solicita tratamentu.

Mentionez faptul atat pentru parinti cat si pentru colegii mai tineri ca febra trebuie scazuta prin:administrarea de antipiretice (acetaminofen,ibuprofen,novocalmin ),impachetari hipotermizante,bai caldute,administrarea de lichide in cantitati mai mari.

Pentru colegii mei mai tineri le dau sfatul ca atunci cand consulta un copil febril ,caruia parintii i-au administrat la domiciliu un antipiretic si totusi febra nu i-a scazut,copilul trebuie termometrizat si trebuie sa i se administreze un alt antipiretic,deoarece febra este un potential factor declansator al convulsiilor febrile.

43 raspsunsuri la Convulsiile febrile la copii

 1. Convulsiile febrile la copii   MedLive says:

  [...] ca trebuie sa atrag atentia atat parintilor cat si tinerilor medici asupra acestui diagnostic, scrie pediatrul Mihaela Herescu. Vreau sa atrag atentia parintilor cu copilasi cu febra sa ia toate masurile necesare scaderii [...]

 2. gina says:

  noi avem 1 an si 9 luni si prima convulsie a aparut la 1 an si o luna la 39.5 grade a doua 8 ore mai tarziu la spital la 38,8 , iar acum in noiembrie pe 11-2013 a aparut a 3 la 38.5 termperatura si dupa 2 saptamanai am mai facut una la 38 grade fixx acum ne-a dat depakin sirop sper sa nu mai facem sunt foarte speriata

  • Dr. Mihaela Herescu says:

   Buna ziua,pentru prevenirea convulsiilor febrile,trebuie sa aveti grija la febra sa nu creasca.Cred ca cel mic a fost vazut de un medic care i-a recomandat depakinul sirop.

 3. Bejan Mihaela says:

  Buna ziua.Am un baietel de 7 ani si 5 luni.A facut 3 convulsii,incepand cu varsta de 3 ani si ultima acum in prezent mai exact in 24.02 2015.I s-a pus diagnostic de epilepsie.Va rog din suflet spuneti-mi ca nu e adevarat.Mentionez ca toate convulsiile au fost febrile.A luat tratament cu Depakine.Am facut EEG.din care reiese =traseu EEG parazitat,fara grafoelemente patologice.Se poate spune ca are epilepsie?Va multumesc.

  • Dr. Mihaela Herescu says:

   Buna ziua,convulsiile baiatului daca au fost in context febril,sunt convulsii febrile;eu va sfatuiesc sa mai faceti un consult neurologic si un EEG ai apoi sa vedeti daca este epilepsie.
   O zi buna.

 4. Ciocan adriana dana says:

  Buna ziua am o fetita de 2 ani si 2 luni mia facut o convulsie febrila 39,2 luna lui februarie 21.02.2015 am fost cu fetita in sibiu mia dat tratament 3 luni de zile fenobarbital lam facut putin mai mult tratamentul cu 2 luni din cauza ca mi sa tot inbolnavit a fost prima convulsie febrila ce a facut copila nu sa mai repetat am fost pentru egeu eeg ia iesit cu modificari alalizele foarte bune glicemia 56,5 toate bune decat eeg la trei luni mai repetam odata dar la eeg mia scris traseu cu aspec iritativ mi sa dat tratament cu depakine sairop are ceva fetita mea?are epilepsie doamne fereste va rog din suflet sami zicetii cas foarte ingrijorata va multumesc

  • Dr. Mihaela Herescu says:

   Buna ziua,nu cred ca este vorba de epilepsie,dar in general se administreaza tratament anticonvulsivant in momentul in care pe EEG se vede un traseu iritativ.Va sfatuiesc sa faceti tratamentul si sa repetati EEG-ul la 6 luni de la convulsie.
   Multa sanatate si o zi buna.

 5. dorelvasile26 says:

  Sunteti o doamna care isi face meseria din placere sunteti de apreceat va stimez

  • Dr. Mihaela Herescu says:

   Buna dimineata,scuze de intarzierea raspunsului,dar am fost in concediu.Va multumes de aprecieri,intradevar am facut pediatria pentru ca imi plac foarte mult copiii si vreau sa ii vad fericiti si sanatosi.Daca mai aveti nevoie sa imi scrieti. O zi buna.

 6. Micula Oana says:

  Buna ziua. am un baietel care a facut o convulsie febrila la un an si o luna pe fondul unei infectii severe la ficat. Intrebarea mea e urmatoarea cand administrez diazepam copilului. de atunci a mai racit si a facut febra 38.7 intrarectal am scazuto dar nu am administrat desitin. mi se pare umpic cam mult desitin daca copilul imi face tempratura tot din 4 in 4 ore de peste 38.5. sau nu?

  • Dr. Mihaela Herescu says:

   Buna ziua si scuze de intarzierea raspunsului.Daca febra in jurul valorii de #9 nu scade dupa ce ati administrat antitermicul,si ati incercat si manevrele de scadere a febrei ( impachetari cu apa calduta,dus ) si febra persista,atunci este bine sa ii dati Desitinul.
   O zi buna.

 7. Iulia says:

  Buna ziua, baiatul meu in varsta de 3 ani este la al 2 lea episod de convulsii febrile. Are asthm si face tratament cu Alvsco 200 micrograme /zi si ventolin la nevoie. In cazul in care face febra , ii pot administra preventiv Diazepam- desitin intra – rectal 5 mg ?
  Al 2 lea episod de convulsii, l a facut foarte repede, nu am avut timp sa-i administram acetominophen.
  Alvesco contine ethanol in compozitie , exista interactii intre alvesco si diazepam 5 mg?
  Daca febra nu cedeaza ii pot administra un supozitor de novocalmin?
  Multumesc anticipat

  • Dr. Mihaela Herescu says:

   Buna dimineata si scze de intarzierea raspunsului.Daca cel micut a facut deja doua episoade de convulsii febrile,chiar este indicat sa ii dati Desitin Diazepam intrarectal in cazul in care febra este mare si nu scade,de asemenea puteti sa ii dati supozitor cu novocalmin.
   O zi buna.

 8. Madalina says:

  Buna ziua. Am un baietel de 10 luni si de azi noapte de la 2 a facut febra 39. I-am pus un supozitpr cu paracetamol si i-am dat nurofen si i-a scazut la 38.2…pe parcursul zilei de azi tot a oscilat temperatura cand la 38.8 cand la 38.2, dar mai inainte cand am verificat-o iar avea 39.7. I-am administrat iar supozitor si nurofen. intrebarea mea este daca as putea sa ii dau un supozitor de novocalmin

  • Dr. Mihaela Herescu says:

   Buna dimineataa si scuze de intarzierea raspusului.In cazul febrei mari de peste 39 grade Celsius,este indicat sa ii dati supozitor cu novocalmin.
   O zi buna.

 9. Monica says:

  Buna ziua. Am o fetita de 2 ani si de la varsta de 1 an a facut prima convulsiie. (Mai intai convulsie si dupaia febra) al 2 si 3 episod identice, mai intai convulsiie si dupaia febra. Al 4 episod cu febra 39.5 care nu am reusit sa ii scad . I-am facut si impachetari . Toate Eeg i-au iesit bine (4 in total) . Da medici imi spun ca nu exista tratament pentru prevenirea convulsiIor. Noi locuim in Italia. Vreau sa va intreb, acceste convulsii poate sa ii afecteze per viitor? Si intradevar nu exista tratament pentru prevenire? Singura medicina care i-au prescris-o e micropam care trebuie administrata in timpul crizei.

  • Dr. Mihaela Herescu says:

   Buna ziua,in czul convulsiilor febrile exista Diazepam Desitin care se aplica intrarectal,cand febra este mare si nu scade.Trebuie sa vorbiti cu medical sa va prescie ca sa aveti in casa si micuta sa nu mai faca convulsii.
   O zi buna.

 10. Monica says:

  Va multumesc pentru raspuns. Da in cazul cand face mai intai convulsiie si dupaia febra? Cum s-ar putea prevenii? Asa a facut 3 crize, mai intai convulsie si dupa jumatate de ora ii crestea febra pana la 40. Va multumesc mult

  • Dr. Mihaela Herescu says:

   Buna dimineata,am inteles ce vreti sa spuneti,trebuie sa mergeti sa faceti si un consult la neurolog pediatru si sa aveti grija ca atunci cand vedeti semen de raceala sa ii puneti Desitin Diazepam.Dar trebuie sa faceti vconsultul neurologic si efectuarea unor invesstigatii sanguine si EEG.
   O zi buna.

 11. tofan maia says:

  care sunt consecintele unei convulse fibrile complexe?

  • Dr. Mihaela Herescu says:

   Buna dimineata si scuze de intarzierea raspunsului,dar am avut niste problem de sanatate.In cazul convulsiilor febrile complexe trebuie neaparat sa faca tratament cu anticonvulsivante,pentru a evita sa faca complicatii.Sa mergeti la neurology sa ii faca testele necesare si consult si sa prescrie tratamentul medicamentos.
   O zi buna.

 12. Iulia says:

  Buna ziua.In ocombrie 2015 la 3 ani si 8 luni baiatul meu a facut o convulsie fara febra.la inceput bataia mana stanga apoi avea privirea fixa si era tepan nu reactiona.dupa ceva timp cateva secunde a inceput sa faca spume si sa vomite ceva spuma.am stat internat si i-a gasit si o raceala la plamani.a facut tratament pt raceala si l-a consultat o Dna dr neurolog care i-au prescris depakine sirop.cu 3 4 luni înainte de episodul acesta de convulsie fără febra a mai avut o fază.seara a adormit cu mâinile sub ceafă iar peste noapte s-a trezit plângând si ținea mana teapana nu o bătaia.l-am masat puțin câteva secunde si i-a trecut.și atât nu a mai avut nimic altceva ca la prima.eu inițial cred k la prima a fost doar o amorteala dar dna dr cpnsidera ca a fost tot o convulsie mai scurta mai usoara.si mi-a dat depakine.intrebarea mea este:considerati ca prima a fost tot o convulsie usoara avand in vedere ca doar tinea mana teapana si daca l-am frecat puțin pe mâna i-a trecut?este bine ca ii dau depakine?va rog din suflet să-mi răspundeți.

  • Dr. Mihaela Herescu says:

   Buna dimineata cred ca prima oara nu a fost o convulsie.In functie de convulsia febrile de timpul cat a durat si ce modificari sunt pe EEg,se da tratament cu depakine.In orice caz trebuie sa il urmariti si sa mai faceti consult neurologic periodic.
   O zi buna.

 13. Serban Andreea says:

  Buna ziua as dori sa stiu in cazul in care un copil face o convulsie febrila si i se opreste respiratia in afara de administrarea desitinului(daca il avem) si un antitermic ce putem face pana la sosirea ambulantei.Multumesc pentru timpul acordat.

  • Dr. Mihaela Herescu says:

   Buna dimineata,trebuie sa il puneti intr-o parte pe micut.Daca stiti ca a facut convulsie febrile trebuie sa aveti mare grija cu febra sa ii dati antitermice.
   O zi buna.

 14. Oana liliana says:

  Buna ziua am un băiețel de 3 ani si 7 luni si am făcut si noi prima criza de convulsie feblrila dar cu buzele vinete si unghiuțele de mâini se învinețise si am ajuns la.spital am fost internați si apoi mia dat trimitere la neurologie pediatrica la buc dar acolo nu ia făcut apsolut nimic mia spus ca este ereditar pentru ca si tatăl lui a avut când era mic si de aia a făcut.este normal ceea ce miau spus medicii de la buc si vinentekes sa am in casa desitin pentru cca este posibil sa mai facă sau sa nu facă.Dumneavoastră ce spuneți sa încerc si la alti masici?pentru ca noi când am ajuns la spital iau făcut imediat împachetări si iau pus masca de oxigen ca sa își revină.si sa îmi fac griji numai când face convulsie la temperatura mica adică la 38 de grade atunci este intradevar o problema.va mulțumesc frumos.

  • Dr. Mihaela Herescu says:

   Buna dimineata,chiar daca tatal micutului a avut si el convulsii febrile,este bine sa il investigati pe baietel.Eu zic sa mergeti la nuerolog pediatru sa ii faceti un set de analize de sange,EEG si examen neurologic.
   Mult success si o zi buna.

 15. Ana maria says:

  Buna seara,
  Am adoptat un baietel de 3 ani. A facut 2 convulsii febrile cat timp a stat la asistentul maternal si o convulsie la mine anul acesta prin martie 2016. Am fost la medic si ni s a spus sa i dam fenobarbital pana la varsta de 5 ani. De curand am fost la un alt medic neurolog, deoarece am observat ca de cand ai administrez fenobarbitalul a devenit foarte nervos si agitat, si acesta din urma ne a spus sa i dam depakin sirop. Nu stiu ce sa facem . Ce medicament sa i dam pana la urma.

  • Dr. Mihaela Herescu says:

   Buna dimineata,in general se administreaza fenobarbital,dar daca prezinta reactii adverse cum ar fi agitatia,atunci se schimba cu Depakine.
   O zi buna.

 16. george says:

  Intre 1,5 si 5 ani, o fetita a avut cateva episoade de convulsii cu un EEG maxim intre 3-5 ani ;Dupa tratament cu depakine, acum la 5 ani si 5 luni, EEG apare aproape normal disparand acel ”vulcan” el. de pe eeg cu care ma obisnuisem.
  Credeti ca datorita medicatiei sau varstei aceste episoade epileptice poate sa dispara?, adica sa scapam de acest chin?

  • Dr. Mihaela Herescu says:

   Buna diminneata,o data cu cresterea in varsata se maturizeaza si creierul,si tratamentul ajuta la scaderea crizelor convulsive.
   Multa sanatate.

 17. LILIANA says:

  fetita mea in varsta de 1,8 luni,a facut 2 crize convulsive la distanta de 2 ore,dintre care una in spital,analizele au aratat ca avea proteinele scazute ,sodiu,trombocitele…inainte de criza a vomitat timp de 10 zile fara sa mai poata manca normal.in prezent face tratament cu depakin .medicul de fam .a spus ca a facut criza de cauza infectioasa,ca ar fi avut ceva la stomac.crizele au fost fara febra,tonico clonice generalizate.la 2 sapt dupa afacut febra 39,6,dar fara convulsie.intrebarea mea este poate sa faca convulsie la temp mai mari?si in cazul in care raceste sau face altceva,trebuie tratata diferit ?CT-UL i-a iesit bine,EEG a facut trei pana acum ,la ultima mi s-a spus ca este perfect normal.VA MULTUMESC.

  • Dr. Mihaela Herescu says:

   Buna dimineata,poate sa faca convulsie la temperature ridicate,de aceea este bine sa aveti in casa Desitin Diazepam,dar poate sa faca convulsii si daca prezinta unele dezechilibre electrolitice.
   Multa sanatate.

 18. Bitoana Corina says:

  Buna seara! Baiatul meu de 1 an si 5 luni a facut in urma cu 2 saptamani pentru prima oara convulsii..ii crescuse foarte repede temperatura, cand ajunsesem la spital cu ambulanta avea 40.2 . Si totul de la rosu in gat. De atunci nu a mai dacut febra pana astazi. Dr pediatra mi a spus sa i dau 48 h nurofen supozitor si paracetamol supozitor alternativ la 4 h. La prima febra m am speriat si i am administrat novocalmin desi avea 38.2 . Am observat ca ii creste temperatura inainte cam cu jum de ora inante de administrarea antitermicelor. Nurofen a avut efect însă paracetamolul nu. Am asteptat o ora si febra nu i scadea.din contra ajunsese la 39 si i am administrat Desitin si abia dupa o ora a scazut. La cat timp ii pot da un alt antitermic daca cel anterior nu si a facut efectul? Si dupa adminiatrarea diazepamului ii pot da imediat un antitermic?am incercat si cu impachetari dar nu vrea si plange tare. Acum il veghez si ma rog sa fie bine! Multumesc frumos!

  • Dr. Mihaela Herescu says:

   Buna dimineata si scuze de intarzierea raspunsului.In general se asteapta 1 ora 1/2-2 ore pentru a admiministra un alt antitermic.Sa aveti Desiti Diazepam in casa si cand vedeti ca febra este 38,8-39 grade Celsius,il administrati.Daca febra nu scade cu Paracetamol sirrop,ii puteti administra Paracetamol supozitor.
   Multa sanatate.

 19. naziru nicoleta says:

  Buna ziua doamna doctor.am un baietel de 3 ani si 8 luni.mi-a facut convulsie febrila la 1 an si o luna, iar acum doua saptamani, a facut din nou o convulsie febrile si doctorul pediatru l-a diagnosticat “suspect de epilepsie”. Am primit tratament cu timonil de la un doctor nerurolog, insa am inteles ca este pentru epilepsie.nu stiu la ce medic sa apelez pentru un tratament corect.mentionez ca la prima convulsie febrila, nu i s-a dat nici un tratament anticonvulsiv.va rog sa ma ajutati cu o parere.

  • Dr. Mihaela Herescu says:

   Buna dimineata,daca convulsiile au fos febrile si nu au durat peste 30 de minute,nu trebuie facut tratament cu Timonil.Sfatul meu este sa mergeti la consult neurologic sa ii faca EEG si apoi sa vedeti ce spune,daca trebuie tratament saau nu.
   Multa sanatate.

 20. ionescu.ramona@yahoo.com says:

  Buna ziua!
  Fetita mea are 4 ani, iar saptamana trecuta sambata mi-a avut 3 episoade de varsaturi plus febra intre 38,5 si 39,5. Sambata seara am fost cu ea la urgente, i-au pus diagnostic de amigdalita pultacee, otita medie acuta (peste o otita seroasa veche deo saptamana) si au vrut sa o interneze ca sa o puna pe perfuzii, intrucat era si deshidratata. Am refuzat spitalizarea (acum imi pare rau, dar este tardiv) si ne-au dat ca tratament (pe langa augmentkn, vibrocil, tantum, aerosoli ch dexa) saruri de rehidratare, iar dna doctor mi-a spus sa ii dau chiar in acea seara 3 plicuri sun -lyte. Am reusit sa ii dau un singur plic, deoarece mi-a adormit, iar peste noapte i-am mai strecurat inca jumatate de plic pro-lyte. A doua zi de dimineata mi-a transpirat foarte mult si febra a incetat din acea clipa. Am continuat sa o hidratez cu lingurita toata ziua de duminica ( o lingurita de lichid la 5 minute) de teama sa nu imi mai vomite. Toata saptamana urmatoare a fost foarte obosita, adica a dormit foarte mult. Si ma gandesc daca nu cumva a fost deshidratata tare. Dincolo de infectie care a fost hna destul de serioasa. In sambata cu pricina a urinat de 2 ori de cand a inceput febra, iar duminic cred ca de 2 sau 3 ori. Acum e bine, inca sub tratament orl (pt urechi, deoarece a ramas cu otita seroasa acuta). Intrebadea mea este: copiii deshidratati in urma febrei cumulate cu varsaturile (doar 3 episoade din care primul mai mare cantitativ) isi pot reveni incetisor acasa, fara sa fie nevoie de perfuzie in spital? Pot sa am vreo garantie ca nu ramane cu sechele in urma acestei deshidratari? Mentionez ca duminica i-am mai dat 2 plicuri de sun-lyte pd parcursul zilei.
  Va multumesc mult.

  • Dr. Mihaela Herescu says:

   Buna dimineata,trebuiie inceput tratamentul cu sarurile de deshidratre de acasa.In cazul in care copilul varsa si nu primeste lichide sau mmancare,este bine sa se faca un consult medical pentru evaluarea graduluyi de deshidratre si apoi se hotareste daca se fac peruzii sau se continua cu sarurile de rrehidratre per os.
   O zi bunna.

 21. ionela says:

  Buna ziua,am o fetita,1 an si 9 luni.Ieri noapte a avut o criza,mentionez ca 10 zile a avut mereu febra,inclusiv 40,2.Am mers de 3 ori la spital,analizele ieseau bune insa febra nu a scazut.In noaptea respectiva la ora 03.00 tremura ca si cum i.ar fi fost frig.Avea 38,8
  .I.am dat supozitor (mexalen 125),locuiesc in At.30 min mai tarziu (39,8 temp )a dat ochii peste cap,a scos ceva la gura,albicios,corpul era foarte moale,a durat cca 15 secunde.Apoi a stat fara sa clipeasca o vreme .A fost o convulsie???Azi au depistat ca are o bacterie si infectie urinara si spun ca aceea nu a fost o convulsie.

  • Dr. Mihaela Herescu says:

   Buna diminneata,dupa cum ddescrieti,eu cred ca a fost o convulsie febrile.
   Multa sanatate.

 22. Isabela says:

  D-na doctor, stiu ca sunt usor pe langa subiectul articolului, dar am o nelamurire legata de masurarea corecta a temperaturii copiilor cu care sper ca ma puteti lamuri dumneavoastra. Din temperatura masurata intrarectal se scad sau nu 0.5 unitati? Am auzit si citit atatea versiuni, incat nu mai stiu care este corecta. Va multumesc mult!