Infectiile gastrointestinale la copii in sezonul cald
Friday, July 13th, 2012 | 8 comentarii

In timpul verii, infectiile gastrointestinale care apar la copii sunt determinate in special de infectiile bacteriene. Astfel cea mai frecvent intalnita la copii in primul an de viata este Escherichia Coli. Escherichia Coli poate fi transmisa prin: mancare contaminata, apa contaminata, preparate de carne insuficient tratate termic, fructe nespalate, apa contaminata din bazinele de inot. Diareea este definita prin prezenta a numeroase scaune, care pot fi apoase, semilegate, cu mucus, puroi sau sange, fiind determinata de infectiile gastrointestinale cu virusuri, bacterii si paraziti.

Etiologia

Diareea este o boala care se raspandeste cu usurinta, avand drept cauze urmatoarele:

 • maini murdare,
 • fructele si legumele nespalate,
 • apa contaminata,
 • contactul direct cu materiile fecale (scutece murdare sau vasul de la toaleta ).
 • Suprafetele care vin in contact cu germenii infectiosi, devin la randul lor surse de infectie, de exemplu: jucariile, masa de schimbat scutecele, mainile nespalate a persoanei care pregateste masa. Copiii pot lua infectia atunci cand ating o suprafata contaminata si apoi duc mana la gura.

O importanta cauza a diareei este infectia virala. Multe virusuri pot provoca gastrita virala, care se raspandeste cu usurinta in gradinite, scoli, din cauza usurintei de propagare a virusului. Simptomele dureaza cateva zile, dar copiii afectati pot prezenta usor semne de deshidratare prin aportul oral insuficient de lichide si prin pierderile mari de lichide.

Cea mai frecventa infectie la copii este cea determinata de rotavirus, infectie care se manifesta prin febra, scaune diareice explozive, apoase. Infectia cu rotavirus apare mai frecvent in timpul iernii si la inceputul primaverii, putand fi prevenita prin vaccinarea copilului.

In timpul verii, infectiile gastrointestinale care apar la copii, sunt determinate in special de infectiile bacteriene. Astfel cea mai frecvent intalnita la copii in primul an de viata este Escherichia Coli. Escherichia Coli poate fi transmisa prin: mancare contaminata, apa contaminata, preparate de carne insuficient tratate termic, fructe nespalate, apa contaminata din bazinele de inot.

O alta bacterie care se poate intalni in infectiile gastrointestinale ale copiilor este Salmonella, care poate fi gasita in oua, carnea de pui insuficient tratata termic, fiind o cauza majora a toxiinfectiilor alimentare, in special in timpul verii.

Tot in categoria bacteriilor care pot determina diareea la copii, se include si Shigella, care se poate raspandi foarte usor in cadrul familiei, spitalelor, gradinitelor. Cei mai vulnerabili la infectia cu Shigella sunt copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 4 ani. Cauza cea mai frecventa care determina infectia cu Shigella este igiena necorespunzatoare.

Infectiile gastrointestinale cele mai frecvente determinate de paraziti sunt cele cu Giardia. Giardia poate fi gasita in apa potabila,apa din piscine, lacuri care pot fi infectate.

Simptomatologia

Cele mai frecvente semne in infectiile gastrointestinale sunt urmatoarele:

 • scaunele diareice care pot fi apoase, cu mucus, puroi sau sange
 • febra
 • durerile abdominale
 • varsaturile alimentare
 • scaderea apetitului
 • semne de deshidratare: facies palid, suferind, fontanela anterioara deprimata la sugari, persistenta pliului cutanat.

In virozele digestive de obicei apare febra ca prim simptom si apoi scaunele diareice, explozive, varsaturile alimentare.

Este indicat ca in cazul infectiilor gastrointestinale sa se faca un set de analize, care sa cuprind: hemograma, proteina C reactiva, fibrinogenul, VSH-ul,coprocultura cu antibiograma si determinatrea virusurilor din materiile fecale.

Pentru prevenirea infectiilor gastrointestinale este obligatoriu sa se ia anumite masuri de profilaxie:

 • parintii sa-i invete pe cei mici sa se spele pe mani bine si frecvent,
 • persoanele care pregatesc alimentatia sa respecte conditiile de igiena,
 • spalarea fructelor si a legumelor inainte de consum,
 • spalarea ustensilelor de bucatarie care au venit in contact cu carnea cruda,
 • copiii care inoata sa nu inghita apa din piscine sau lacuri,
 • copiii sa nu fie lasati sa bea apa din surse necunoscute,
 • punerea la frigider a mancarurilor.

Tratamentul infectiilor gastrointestinale trebuie sa cuprinda:

 • un regim adecvat varstei (lapte fara lactoza, supa de morcovi, orez fiert, branza de vaci, carne de pui fiarta, banana, mar copt,etc),
 • administrarea de saruri minerale care sa previna deshidratarea, administrarea de Smecta, Hidrasec, Enterol.
 • Tratamentul cu antibiotice este bine sa fie administrat dupa efectuarea coproculturii si a antibiogramei, ca sa fie un tratament tintit pe bacteria care a determinat infectia.
 • In cazurile severe in care copiii prezinta semne de deshidratare, acestea trebuie obigatoriu internate in spital, pentru inceperea tratamentului perfuzabil de reechilibrare hidroelectrolitica si a tratamentului antibacterian conform antibiogramei.

 

 

8 raspsunsuri la Infectiile gastrointestinale la copii in sezonul cald

 1. Sprus Maya says:

  Buna seara, fetita mea are 1 an si 7 luni.
  Are frecvente scaune diareice, astazi urat mirositoare. Sambata a vomitat si a avut un scaun zgomotos. Duminica a avut decat unul dar tot diareic. Astazi a avut 3. Ultimile doua cu mucus. Nu foarte mult. Da vanturi foarte multe si stomacelul face galagie. I.am dat hidrasec enterol dimineata si linex seara. Medicul de familia mi.a zis sa ii dau si nexium.

  • Dr. Mihaela Herescu says:

   Buna dimineta si scuze de intarzierea raspunsului.In diaree este bine saa ii dati Smecta 1 plic x2/zi si Hidreasec 1 plic x3/zi.Cred ca ati rezolvat pana acum cu diareea.
   O zi buna.

 2. Ungureanu Raluca says:

  Buna seara, am si eu o fetita de 2 ani si 9 luni si de cateva zile are scaune mai moi ca de obicei, nu apoase, elimina un mucus alb si urat mirositor! Va rog daca ma puteti ajuta! Multumesc!

  • Dr. Mihaela Herescu says:

   Buna dimineata,va sfatuiesc sa ii faceti micutei un set dde analize:coprocultura,coprocitograma,examen coproparazitologic si sa ii dati probiotic,Protectis 5 pic/zi,timp de 10 zile.
   O zi buna.

 3. Ariesan Roxana says:

  Buna ziua,
  Fetita mea are4 ani jumatate si de o saptamana face scaun mai moale si cu mucozitati….parca ar fi albus de ou crud. Are 2 – 3 scaune pe zi. Nu face febra ,nu varsa este vioaie
  Uneori inainte de a face scaun se plange Ca o doare burtica. Ii dau debridat si furazolidon. Care ar fi cauza? Va Multumesc.

  • Dr. Mihaela Herescu says:

   Buna dimineata,este greu e zis fara analize sa zic ce are micuta.Cred ca ar fi bine sa ii faceti coprocultura,examen coproparazitologic.
   O zi buna.

 4. Ioana says:

  Buna seara,am si eu un baietel de 11 luni jumatate care după numeroase investigatii acum 3 luni am descoperit la coprocultura e coli enteropatogen …Am tratat cu sumetrolim 5 zile după care am asteptat încă 10 zile de la terminarea tratamentului repetand analiza care din nou e iesit pozitiva .Dupa am urmat tratament cu Augmetin si acum după aproximativ 3 luni repetam proba deoarece iar a inceput copilul cu plabeste noaptea si dureri si iar a iesit e coli..Oare se declansează de la ceva?ce este de facut in cazul nostru?multumim

  • Dr. Mihaela Herescu says:

   Buna dimineata,nu se declanseaza de la ceva anume,trebuie sa faceti tratamentul antibiotic dar este buine sa il faceti 10 zile.
   Multa sanatate.